Дослідники Європейської асоціації дієтологів і гастроентерологів опублікували список найбільш корисних для здоров’я продуктів.
1. Томати
Помідори містять антиоксиданти, корисні для серцево-судинної системи: клітковину, калій і лікопін. А томатний сік здатний знизити внутрішньочерепний і тиск до потрібного рівня. Крім того, він допомагає впоратися з гіпертонією та глаукомою.
Важливо: Лікопін, який міститься в помідорах, має протиракові властивості. Однак не варто зловживати цим овочем. У великій кількості помідори можуть призвести до каменів в нирках або посилити відкладення солей, якщо у людини є проблеми з суглобами. А пуринові кислоти здатні викликати розлад і навіть спазм жовчного міхура. Тому томати треба вживати в світові, в день достатня двох або трьох плодів. Помідори будуть ще корисніше після термічної обробки.
2. Вівсяна каша
Вона багата клітковиною і вітамінами групи В, рослинними білками та розчинними харчовими волокнами. Вівсяна каша ефективно виводить токсини з травлення. Одна невелика порція вівсянки (близько 30 г крупи) здатна знизити тиск крові від 5 до 10 одиниць.
Важливо: Вівсянка має свої мінуси: у людей, які часто їдять вівсяну кашу, є ризик появи остеопорозу, тобто крихкості кісток. Крім того, страждають нирковою недостатністю люди повинні обмежити споживання цієї каші. Оптимальний варіант — невелика миска вівсянки на сніданок не більше двох разів на тиждень.
3. Ківі
Цей фрукт багатий вітамінами А, С і Е. Насіння ківі містять жирні кислоти омега-3, які допомагають суглобам залишатися еластичними. Тому людям з артритом або артрозом цей фрукт буде дуже корисний.
Важливо:В ківі багато ензимів, які допомагають спалюванню жирів і утворення зміцнювальних колагенових волокон. Тому ківі принесе користь тим, хто хоче схуднути або страждає гіпертонією. Однак велика кількість кислот, що міститься в цьому фрукті, шкодити людям з жовчнокам’яної і виразковою хворобою. Оптимальний варіант: не більше 2-х ківі в день.
4. Виноград
Такі сорти, як ізабелла, містять флавоноли — речовини, які допомагають судинах бути в тонусі, а також гальмують процес окислення в організмі. Більш того, флавоноїди не допускають появи тромбів і злоякісних клітин.
Важливо: Дійсно, коли-то дієтологи і кримські лікарі досить успішно використовували лікування виноградом. Тім не менш, є виноград у великих кількостях потрібно обережно, інакше він увійде в реакцію з іншими продуктами, що викличе розлад кишечника.Так, виноград не слід змішувати з сирими овочами, великою кількістю фруктів, жирною їжею, алкоголем і пивом, сірим молоком, мінеральною водою.
Зловживати виноградом не можна людям, у яких ожиріння, проблеми з шлунком або підшлунковою залозою, цукровий діабет або виразкова хвороба шлунка. Ті, хто не страждає цими хворобами, можуть їдати до кілограма винограду в день.
5. Риба і морепродукти
У них є всі необхідні вітаміни, мінерали, мікроелементи і жири, які роблять шкіру еластичною, а також забезпечують провідність серця.
Однак морепродукти і риба змушують організм накопичувати руйнівні для здоров’я свинець і ртуть. Тому потрібно обов’язково перевіряти, чи продукт пройшов перевірку на екобезпеку.
Важливо:В Радянському Союзі рибним днем був лише четвер, але для здоров’я нам потрібно 2 або 3 рибних дня. Тому готуйте морепродукти більше одного разу в тиждень, порціями по 200-250 г, бажано на грилі або на пару.
6. Броколі
У складі цієї капусти є антиоксиданти, магній і калій. Брокколі ідеально підходить для дієти при порушенні обміну речовин.
Важливо: Дуже корисний овоч, які обов’язково повинен бути в меню всіх здорових людей. Особливо він потрібен вагітним жінкам, дітям і літнім людям, а також відновлюються після хвороби. Брокколі корисний як профілактика і навіть лікування катаракти, порушеного обміну речовин, нервового розладу і захворювань печінки, травної системи і серця.
Краще всього приготувати цю капусту на пару або зварити, можна зробити омлет і запіканку. Мінімальна порція в день — 200-250 р.
7. Авокадо
Джерело особливих жирних кислот і ферментів, які регулюють кровоносні судини і рівень цукру в крові.
Важливо:Авокадо зменшує втому, сонливість, дратівливість і покращує самопочуття. Манногептулоза — речовина у складі авокадо, яке регулює рівень цукру в крові і допомагає їй краще засвоїтися мозковими клітками. Але ні в якому разі не гризіть кісточку з авокадо, вона наповнена токсинами, які можуть спровокувати сильні алергічні реакції. У день корисно з’єднання їсти як мінімум половину авокадо.
8. Курячі яйця
Містять кальцій і лецитин, який допомагає зберігати молодість і пружність.
Важливо:Помилково вважалося, що курячі яйця підвищують холестерин в крові. Але велика кількість корисних елементів у складі яєць нейтралізує їх негативний вплив на організм. Якщо ви не хочете ризикувати, то можна їсти тільки яєчний білок без жовтка. Норма для здоров’я — хоча б 4 яйця в тиждень (варених, смажених або у вигляді омлету).
6 дешевих аналогів дорогих чудо-продуктів
9. Часник
В складі часнику є алицитин — речовина, що знижує тиск при гіпертонії. Також відомо, що часник володіє антибактеріальними властивостями.
Важливо:Часник заслуговує на одне з перших місць у цьому списку. Він приносити величезну користь гіпертонікам, чудово знищує віруси і знижує рівень холестерину. Рідко часник викликає реакції в шлунково-кишковому тракті.
Найкраще вживати часник в сірому вигляді — так він зберігає всі корисні речовини. Тому завжди додавайте зубчик часнику в салат.
10. Оливкова олія
«Рідке золото», як називали його в Греції, містить олеїнову кислоту, здатну захистити клітини нашого організму від окислення і зовнішніх пошкоджень.
Важливо: Оливкова олія знижує рівень холестерину в крові. Найкорисніше олія першого холодного віджиму. Але не варто забувати, що у столовий ложці олії оливи міститься 170 калорій. Крім того, велику користь приносити саме масло першого холодного віджиму. А так зване масло орухо, яке отримують нагріванням вичавок, небезпечно для здоров’я. У ньому дуже багато канцерогенів начебто бензопірену. Не випадково масло орухо заборонено в країнах Європи.