Цікаво знати

Як поласувати кавуном і зберегти здоров’я?

Сезон кавунів розпочато. Смугастики заполонили прилавки магазинів та ринків, а охочі посмакувати спілою ягодою, готові купити першуліпшу. Як оминути небажаного отруєння та обрати смачний, соковитий, а головне, безпечний плід?

Вирушаєте за кавуном  перш за все, оберіть правильне місце покупки. Не купуйте баштанні уздовж проїзної частини  там вони вбирають у себе негативні речовини, які містять вихлопи автомобілів. Завжди просіть продавця продемонструвати вам сертифікат якості, який контролює вміст добрив та важких металів, адже часто, через прагнення отримати швидкий та великий врожай, кавуни "перегодовують" нітратами, які згодом перетворюються у токсичні речовини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, доросла людина може вживати до 250 мг нітратів й до 15 мг нітритів на добу без ризику для здоров'я. Гранично допустима концентрація нітратів у плодах кавуна  60 мг/кг.

Для вас буде цікавою інформація про оцінку монет. Якщо у вас є старі монети і ви бажаєте їх продати вам варто буде дізнатися про їню реальну вартість. Безоплатну оцінку золотих та срібних монет ви можете зробити на сайті  . Виходячи з ринкового попиту вам зможуть оцінити та запропонувати реальну ринкову ціну за ваші антикварні монети.

Цьогоріч  всі ягоди майже гігантські, якщо раніше можна було вибрати кавун середніх розмірів на невеличку родину, то зараз нам пропонують іншу альтернативу  розрізати його навпіл. Фахівці плодоовочевого ринку радять не купувати надрізані ягоди. По-перше, ви не знаєте, яким ножем його різали, а по-друге, на зрізі кавуна одразу ж починають розмножуються бактерії, які можуть зашкодити вашому здоров'ю. Не погоджуйтесь куштувати кавун перед купівлею  краще спробуйте шкірку на дотик і запах  вона повинна бути твердою, без запаху трави, і зніматися із важкими зусиллями. М'яка шкірка і трав’яний запах говорить про те, що плід нестиглий.

Вибрати кавун можна ще за одною ознакою  стиснути або ж добряче вдарити по ньому, якщо почуєте легке поскрипування і відлуння  очевидно, що він дозрів.
Звертайте увагу на забарвлення. Шкірка кавуна повинна бути контрасною  основний темний колір повинні вкривати яскравосвітлі смуги. Пляма на шкірці свідчить про те, що кавун достиг на грядці. Не менш важливим є її колір. Яскравожовтий  це хороша ознака.

Кращий кавун можна визначити за його "статевою ознакою". Для цього потрібно звернути увагу на низ ягоди  якщо він ввігнутий, а кружечок більший  то це "дівчинка". У "хлопчиків" низ випуклий з маленькими кружечками. Зазвичай "дівчатка" виділяються солодким та насиченим смаком, та й і зерняток у них менше. 

"Обов'язково потрібно мити кавун перед розрізанням. А зберігати розрізаний кавун у холодильнику можна не більше 34 діб,  говорить лікаргастроентеролог Уляна Івасишин.  Якщо трапилось так, що отруєння нітратами все ж має місце, то прислухайтесь до свого організму: першими симптомами є болі у животі, проноси 420 разів на добу, нудота, загальна слабість, а іноді і підвищення температури тіла до 38-39 градусів. Тоді є обов'язковим звернення до лікаря, і ні в якому разі не лікуйтеся самі".

Якщо ви засвоїли усі симптоми отруєння баштанними і навчилися обирати "здоровий" кавун, то поспішайте провести очищення вашого організму цією ягодою. Смачного!

Олександра ПРИСТАШ.

 

Голос Сокальщини на GoogleNews