Духовне життя

Христос воскрес із мертвих славою Отця

Воскресіння Христове святкуємо в світлу неділю Пасхи. Для нас, християн, це  найрадісніше й найурочистіше свято, бо воно дає нам надію, що через віру в воскреслого Ісуса Христа і ми воскреснемо і отримаємо вічне життя.

Тропар свята: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував.

Нове життя, яке дві тисячі років тому засяяло з гробу, отримали всі, хто вірує в Христа. Хоча знаємо, дорогі брати і сестри, що колись воно прийде і до нас. Але сьогодні радісно проголошуємо: "Смерті немає!"

Також віримо, що своєю смертю Христос перемінив саму сутність смерті, вчинив її переходом, пасхальним святом, Пасхою  переходом у Боже Царство. Перетворюючи найбільшу з трагедій людства в остаточну перемогу, "смертю смерть подолав" (розтоптав, знищив своєю смертю смерть).

Христос вчинив нас співучасниками свого Воскресіння. Ось чому наприкінці Великодньої утрені ми кажемо: "Воскрес Христос, не стало в гробах ні одного мертвого…"

Чому ми не маємо радості під час Великодня? Причина цього  наша слабкість і неспроможність жити постійно вірою, надією та любов'ю. Ми живемо так, ніби Христос ніколи не приходив до нас. А може, під час посту ми не чули заклику: "Шукайте перше Царство Боже та його справедливість". Можливо, ми поглинули у свої щоденні турботи і не чули Христових слів і не знали куди ми йдемо?

Тепер ми розуміємо для чого потрібен піст перед Паскою. І, коли ми прислухаємося до голосу Церкви, вона допомагає нам побачити і спробувати на смак це Нове Життя, від якого ми легко відступаємо, яке втрачаємо і, покаявшись, повертаємось до нього.

Як можна любити і бажати те, чого не відаємо? Як можемо ми вважати найвищим щось таке, чого ми не знаємо, радість, якої  не спізнали? Одне слово: як можемо ми шукати Царство, про яке не маємо жодного уявлення?

Церква відкриває нам через своє богослужбове життя те, "чого око не бачило, вухо не чуло, що на думку людині не спало, те наготував Бог тим, що його люблять. Пасха є центром цього богослужбового життя, його серцем, його вершиною, сонцем, проміння якого проникає усюди. Щороку відчиняються двері у сяйво Христового Царства, нам дарується передсмак вічної радості, що чекає нас, слави і перемоги, які вже невидимо наповнюють всю вселенну.

Дорогі браття і сестри! Сердечно вітаю вас з великим святом Пасхи і молитовно бажаю духовної радості й великих милостей від Воскреслого Христа. Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами! Амінь.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Володимир ЖАРСЬКИЙ,
священик.

Голос Сокальщини на GoogleNews