Поради

Суші та роли: біля джерел

Замовити суші на вечерю – практика, що є цілком звичною для українців. Японці обожнюють цю страву, та що ще нам про неї відомо? Готові дізнатись секрети? Почати певно варто з розповіді про походження суші. Страву вважаються досягненням японців, проте, її коріння є куди глибшим. Історія суші починається десь у 5 столітті нашої ери в Китаї. В Японію вони «прийшли» в 7 столітті і, вже там мінялися й еволюціонували.

Якими були китайські суші? На відміну від страв з БагатоЛосося, вони б вам не сподобалися. Щоб зберегти рибу свіжою та смачною, китайці пересипали її рисом та сіллю. Згодом останні перетворювалися на жахливу липку масу, яка була непридатною до споживання. Не відомо, якого би вигляду набули суші в наші дні, аби про даний метод зберігання їжі не дізналися японці. Вони не розуміли, навіщо дарма витрачати величезну кількість рису, тому придумали namanari – кульки з ферментованого рису зі шматочками маринованої риби в середині. Минуло ще трохи часу і, – з’явилися haya-zushi, які нагадували сучасну страву, хоча й дуже відрізнялися від неї. Використання рисового оцту дозволяло не чекати ферментації рису, а додавання овочів зробило суші ще на крок ближчими до відомих нам варіацій.

Суші та сучасність

Після haya-zushi споживачам були запропоновані nigirizushi – так, саме їх ви можете без проблем замовити в БагатоЛосося. Цей вид отримав найбільшу прихильність японців. В чому причина? Суші стали безпечними. Для приготування нігірі фахівці могли використовувати не тільки сиру рибу. Вони часто віддавали перевагу маринованому чи дуже солоному лососю. В результаті отримували страву, що була абсолютно безпечною для споживання.

Наступний стрибок еволюції суші пов’язаний з появою холодильників у 20 столітті. Вони гарантували безпечність зберігання продуктів та якість готової страви. Саме в цей період суші отримали звичний для нас вигляд. Їх асортимент набув різноманітності, тож споживач зміг купувати страви як з сирої, так і з ретельно обробленої риби.

А як щодо ролів?

Роли винайшли японці? Ні! Навіть ця страва має інше походження. З’явилася вона в Америці, хоча придумав її саме японець. Перші роли являли собою величезні рисові рулети з рибою. Фантазія Ічіро Машито дозволила зробити цю конструкцію менш громіздкою. В результаті з’явилися цілком звичні для сучасної людини невеликі шматочки.

В наш час суші та роли вважають надбанням японців. Це не зовсім так, проте, вони гідні цих лаврів. Давши потужний поштовх до розвитку, винахідники подарували світові страви, які «подорожували» з однієї країни до іншої та успішно мінялися. Це геніальні поєднання та різновид найсмачнішої їжі, що була придумана людиною!

Традиційна страва японської кухні, що є для країни Вранішнього Сонця цілком звичною їжею на кожен день, до сих пір доволі екзотична для українців. Її часто замовляють на свята чи для того, щоб підкреслити вагу й урочистість певної події. Замовити суші в БагатоЛосося – дієвий спосіб, що гарантовано покращить настрій та додасть яскравих кольорів повсякденності. Апетитні, смачні, поживні – вони вам, безперечно, сподобаються. Кожен різновид має свої секрети. Варіюють інгредієнти, відрізняється і спосіб приготування. Спробуйте суші з різними приправами, щоб знайти для себе ідеальну комбінацію!

Голос Сокальщини на GoogleNews