Стислий огляд подій

Капличка на краю села Завишень

Мешканець села Завишень Володимир Куртяник має собі свій бізнес – бар "Два серця", де мешканці не лише села, а й інших населених пунктів відзначають урочисті події у своєму житті. Подвір`я, автостоянка гарно зі смаком облаштовані. Отож міг собі спокійно жити, як то кажуть "моя хата скраю, нічого не знаю". Та не такий чоловік Володимир Куртяник. Де може допомагає, спонсорує різні патріотичні заходи, жервує нашим воякам в зоні АТО, допомагає Сокальській школі мистецтв імені Віктора Матюка. І у нього була ще така мрія  спорудити на початку села капличку. Бо ж церква знаходиться у центрі Завишня, а мешканцям, які живуть досить далеко від неї, далеко щодень ходити до храму. А капличка  майже поруч з їх оселями, тож вони зможуть, коли захочуть помолитися до Матері Божої, прийти до неї зі своїми радощами, смутком, гризотами, попросити розради і допомоги. У барі "Два серця" часто відбуваються весілля, хрестини, то молодята і молоді батьки у цій капличці матимуть змогу попросити опіки Матері Божої для себе і своєї родини.

Завжди мріяв, щоб тут, на краю села, була капличка,  розповідає Володимир Куртяник. Бачив, що біля багатьох хрестів, фігур Матері Божої правляться молебні, а у нас того нема. У цьому році твердо вирішив, що тут, на початку села, збудую капличку. І нам вдалося це зробити, всім сподобалася, гарна, ошатна. Люди повз неї будуть ходити на роботу і повертатися додому. Мені допомагали мої друзі, а також голова Жвирківської селищної ради Іван Кошлай допоміг зробити дорогу до каплички, пильнував, щоб якісно поклали асфальт. Він хороший господар і добра й чуйна людина. Таким має бути селищний голова. Вдячний своєму товаришеві Любомиру Зборовському, котрий не лише добрий музикант, а й будівельник. Сумлінно попрацювали бляхарі із Савчина. Внутрішні роботи виконав Іван Паращинець, а з якою душею трудилися сусіди, з любов`ю садили квіти, прибирали. Допомагав також Мар`ян Країнський, фігуру Матері Божої придбала Ольга Жукова. Було дуже приємно бачити як згуртувалися люди, вони раділи, що Матір Божа знайшла прихисток неподалік їх осель. 

Освятили капличку священики о. Петро Звір та о. Роман Білецький. Зокрема, о. Петро Звір зазначив, "хай кожна людина, яка прийде до цієї каплиці, відповідно до своєї віри, до своєї щирої молитви отримує від Господа ласку за заслуги свої. Нехай милостивий Господь фундаторам, будівничим цієї фігури і усім нам дарує мир, спокій гаразд на многії літа". А о. Роман Білецький підкреслив: "Велике дійство сьогодні відбулося, можливо, і всі цього не усвідомлюють. Але впродовж віків християни на кінцях сіл, на роздоріжжях ставили хрести. А каплиці, на той час, лише міщани могли збудувати. Тепер і в селах споруджують каплички. І у Завишні з півдня на північ почато і завершено з Богом: є церква і капличка. Тепер маємо духовні форпости, духовні оази села Завишень”. 

Селищний голова Іван Кошлай теж щиро подякував ініціаторам, жертводавцям і будівничим каплички, бо "це є свідчення того, що завишенська громада багата духовно, вона живе, працює на розвиток нашої України".

Церковний хор завишенської церкви чудово співав під час молебню. Навіть, коли вже завершили освячувати капличку, хористи ще довго співали  духовних пісень про Матір Божу. Люди молилися, дітки теж побожно складали ручки і просили в "Бозі здоров`ячка для себе, своїх батьків і миру в Україні".

Оксана ПРОЦЬ

Фото автора.

 

 

Голос Сокальщини на GoogleNews