Стислий огляд подій

Чудо об`явлення Матері Божої у Биличі

 Село Билич – це мальовничий куточок Львівщини, що славиться своєю неповторною красою. Поблизу нього, в лісі, побудована каплиця Пресвятої Богородиці, біля неї – чудотворне джерело та ікона Божої Матері Билицької. Історія зцілень у цьому благодатному місці сягає давніх століть. Ось одна життєва історія, що свідчить про чудо об`явлення Матері Божої у Биличі.

 
Одного недільного дня, на узліссі, пастухи випасали стадо корів. Аж ось на небі з`явилося світло, яке осяяло все село. І там вони побачили обриси Матері Божої, в її ногах з`явилося джерело. На цьому місці люди побудували капличку і поставили хрест. З цього часу багато зцілень відбулося на цьому святому місці.
 
 В неділю багато прочан могли освятити своє серце і душу – священики допомогли приступити до святої тайни Сповіді. Багато прочан прийшли на прощу пішки, долаючи десятки кілометрів. О дев`ятій ранку правили утренню, а потім Акафіст до Билицької Божої Матері і святу Літургію. Вшанували пам`ять вояків УПА. Читали вірші, особливо запам`ятались поезії священика Городецького з Крукенич. Лунали патріотичні пісні. Душа сповнилась гордістю за славних синів і дочок українського народу. Там, біля каплиці, відбувся молебень до Божої Матері і освячення води. Коли настоятель церкви о. Володимир Нестер окропив всіх присутніх свяченою водою, здавалося, невідома сила наповнила все тіло. Власне, від священиків дізнались про численні випадки оздоровлення водою.
 
…Було це в дні Другої світової війни. Селом проходили радянські війська. Один радянський офіцер, далекий від віри в Бога, танком зруйнував капличку. Щасливий, з перемогою вернувся додому в Росію. Минули роки. Він одружився, і згодом у нього народився незрячий син. Лікарі були безсилі вилікувати його.
 
І ось сниться сон, де Матір Божа нагадує йому про скоєний злочин і просить розчистити джерело і водичкою з нього помити очі сина. Батько виконав просьбу Діви Марії. Приїхав в с. Биличі, почистив джерело. І тією водою окропив очі сина. Він прозрів. Прозрів і його батько, котрий повірив у силу Божу і чудесне оздоровлення.
 
Так і ми на цій прощі молилися з вірою, бо вона зціляє тіло і рятує душу усім, хто воду п`є із джерела. Вона нікого не омине. Дитині і вдові допоможе.
 
Кожен з нас неповторний і унікальний під небом, не лише поглядом очей, але і у сприйнятті світу, життя, долі, у їх розумінні , чого прийшов у цей світ. Вважаю, що кожна людина – то неповторна мудра книга, що має що сказати і світові, і людям.
 
Нам, прочанам, глибоко запали в душу слова настоятеля Билицької церкви о. Володимира Нестера:
 
– Браття і сестри! Не старайтеся змінити світ, своїх рідних і близьких – старайтеся змінити себе. Для цього потрібно багато праці, старань, молитов. Нехай кожен з нас стане запаленою свічкою Господа, Діви Марії, щоб освітлювати путь собі і людям. Люди, творіть добро попри все зло. Мисліть красиво. Не подавайте руки дияволу. А щедрий Бог, добра Мати Божа пошлють на твої дороги, що потрібно, хто потрібний твоїй душі, твоїй долі. Маємо можливість скористатися цим. Молімося за рідних, близьких. Воістину, щира молитва завжди буде почута. Спільна молитва завжди буде вислухана:
 
Ми просимо, Тебе, свята Маріє,
Зішли любов велику між людей.
Дай віру нам, всели надію,
Що зміцнить грішний світ оцей.
 
Марія БОЙКО, член спільноти Найсвятішого Серця Ісуса с. Хоробрів.
 

Голос Сокальщини на GoogleNews