Влада працює

До 60% сміття у Львівській громаді – органіка: жителів просять активно сортувати харчові відходи

За даними ЛКП «Зелене місто», органічні відходи становлять орієнтовно від 40 до 60% усіх побутових відходів у Львівській міській територіальній громаді.

У зв’язку з цим мешканців закликають відповідально ставитися до сортування та викидати органіку у спеціальні контейнери, аби забезпечити її подальшу переробку.

У місті функціонує сучасна комунальна компостувальна станція, яка приймає садово-паркові та харчові залишки. Тут органіку перетворюють на природну підживку, яку можна використовувати у садівництві, для добрив на присадибних ділянках і в агросекторі.

«Коли львів’яни сортують відходи, зменшується обсяг сміття, що потрапляє на полігони. Це дозволяє ефективно переробляти такі фракції, як органіка, папір, скло, пластик», — наголошують у ЛКП «Зелене місто».

Що дозволено викидати у контейнери для органіки:

  • залишки овочів, фруктів, ягід, горіхів, джемів (без упаковки);

  • яєчна шкарлупа, залишки приготованої їжі;

  • хлібобулочні вироби, крупи, солодощі;

  • використана кава та чай;

  • скошена трава, зів’ялі квіти.

Що не можна викидати в органічний контейнер:

  • м’ясо, рибу, молочні продукти, жири;

  • побутові відходи, склотару, пакування;

  • пластикові пакети, плівку, пакування типу tetra-pak;

  • тканини, серветки, рушники.

Організація нагадує, що з липня 2023 року в Україні діє Закон «Про управління відходами», який став фундаментом для національної реформи в цій сфері. Метою є скорочення кількості захоронених побутових відходів на 30% до 2033 року, відповідно до Національного плану управління відходами.

Львівська громада вже активно рухається у цьому напрямку, і кожен свідомий мешканець може зробити свій внесок у чисте та безпечне довкілля, почавши з сортування харчових відходів.

Голос Сокальщини на GoogleNews