Уявіть собі, що на землі існує більше 50 видів капусти. І від сили 5-7 різновидів ми пускаємо в справу, при цьому готуємо, в основному одне і теж: борщі, солянки, голубці, квасимо і маринуємо.
Рецепт салату з маринованою капустою по‑турецьки
від шеф-кухаря ресторану Eleven Явуза Ялвача
Інгредієнти:
- Маринована капуста — 100 г
- Салат айсберг — 1 качан
- Червоний солодкий перець — 1 шт.
- Огірок — 1 шт.
- Помідор черрі — 5 шт.
- Лимон — чверть
- Рукола — пучок
- Насіння граната — жменя
Для маринованої капусти:
- Червонокачанна капуста — 1 головка
- Сіль — 50 г
Для маринаду:
- Червоний винний оцет — 150 мл
- Червоне їй вино — 100 мл
- Вода — 1 л
- Цукор — 80 г
- Перець чилі сушений — 1 шт.
- Кориця — 1 паличка
- Аніс — 1 шт.
- Гвоздика — 3 шт.
- Чорний перець горошком — 1 ч. л.
Для заправки:
- Лимон — 1 шт.
- Оливкова олія — 30 мл
Спосіб приготування:
Розріжте на дві половини салат айсберг. Червоний перець наріжте кружечками, огірок — слайсами, лимон — слайсами, помідори черрі розрізати на половинки. До овочів додайте готову мариновану капусту, руколу, жменю зерен граната. Заправте салат соком лимона і оливковим маслом.
Рецепт маринованої капусти
Для приготування маринованої капусти нашаткуйте її і помістіть в глибоку миску. Посипте сіллю і добре перемішайте. Залиште на 2 години. Змішайте в каструлі всі інгредієнти для маринаду. Доведіть до кипіння і перемішувати до розчинення цукру. Зніміть з вогню і остудіть. Викладіть капусту в банку і залийте холодним маринадом. Накрийте кришкою і поставте в прохолодне місце на 3 дня.
Рецепт савойської капусти-гриль з майонезом з тофу
від бренд-шефа ресторану «Черетто Море» Володимира Сидорова
Інгредієнти:
- Савойська капуста — ¼ качана
- Олія оливкова — 50 мл
- Сіль — щіпка
Для майонезу:
- Сир тофу — 300 гр
- Мигдаль — 50 гр
- Соєвий соус — 2 ст. л
- Часник — 1 зубчик
- Червоний перець чилі — 1 шт.
- Сік лайма — 2 ст. л
- Кінза — малий. пучок
- Оливкова олія — 2 ст. л
Для подачі:
- Листя шпинату — маленький пучок
Спосіб приготування:
Капусту очистити від верхнього листя і розріжте на чотири частини. Відваріть на повільному вогні в підсоленій води протягом двох годин.
Обсмажте капусту на сковорідці з олією. Змішайте і подрібніть в блендері всі інгредієнти для майонезу.
Викладіть майонез на тарілку, зверху помістіть капусту і прикрасьте листям шпинату.
Салат коул-слоу по‑азійськи
Салат з пікантною заправкою з простих інгредієнтів.
Інгредієнти:
- Капуста китайська -1 штука
- Перець чилі — 1 штука
- Цибуля шалот — 1 штука
- Морква — 2 штуки
- М’яка м’ята — 1 пучок
- Кунжут (насіння) — 1 столова ложка
Для заправки:
- Оцет рисовий — 1 столова ложка
- Сік лайма — 1 столова ложка
- Соус рибний азіатський -1 їдальня ложка
- Цукор коричневий-1 столова ложка
- Олія кунжутна-1 столова ложка
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
Чилі очистіть, видаліть насіння і тонко наріжте. Підсушіть насіння кунжуту на сухій сковороді.
У невеликій мисці приготуйте заправку, змішавши рисовий оцет, сік лайма, рибний соус, коричневий цукор, сіль і нарізаний перець чилі.
Китайську капусту тонко нашаткуйте, моркву натріть на тертці вузькими довгими смужками, викладіть в миску. Додайте нарізану цибулю і листочки м’яка яті, полийте заправкою і перемішайте. Залиште на 15 хвилин, потім знову перемішайте.
Додайте до салату насіння кунжуту і подавайте на стіл.
Рецепт каррі з цвітної капусти
Вегетаріанське блюдо з нутом і арахісовим маслом.
Інгредієнти:
- Капуста кольорова (качан) -1 штука
- Рис басматі — 1 стакан
- Лайм — 2 штуки
- Молоко кокосове — 400 мілілітрів
- Цибуля ріпчаста середній -1 штука
- Каррі порошок-1 чайна ложка
- Арахісове масло — 60 г
- Нут консервований — 400 грамів
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
Спосіб приготування:
Цибуля нашаткуйте, капусту розберіть на суцвіття. Приготуйте рис по інструкції на упаковці. Лайми вимийте, обсушити, натріть цедру і вичавити 2 ст. л. соку.
У великому сотейнику доведіть до кипіння півсклянки кокосового молока і відразу додайте цибулю, каррі, щіпку солі, готуйте 5 хвилин, помішуючи.
Влийте арахісове масло, чверть склянки води і залишився кокосове молоко. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і викладіть цвітну капусту, консервований нут, накрийте кришкою і готуйте 10 хвилин. Зніміть з вогню, приправити сіллю і соком лайма.
Коли рис звариться, розпушіть його виделкою, посипте цедрою лайма і знову розпушіть. Подавайте каррі з рисом в глибоких порційних тарілках.
Капустяні оладки
Особливо смачними оладки виходять з молодої капусти.
Інгредієнти:
- Капуста молода (качан) — 1 штука
- Морква — 1 штука
- Яйце — 2 штуки
- Борошно — 2 столові ложки
- Крупа манна — 2 столові ложки
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
- Олія для смаження за смаком
- Сметана за смаком
- Зелень (за бажанням) за смаком
Спосіб приготування:
Видаливши качан, капусту натріть на крупній тертці, посоліть, пам ” ятайте руками і злийте сік. Поперчіть капусту, додайте яйця, терту на тертці моркву, борошно, манну крупу, перемішайте.
На розігрітій сковороді з соняшниковою олією обсмажуйте капустяні оладки як звичайні млинці — викладаючи масу ложкою; Смажте по 3-4 хвилини з двох сторін. Подавайте гарячими зі сметаною і нашаткованої зеленню.
В