Цікаво знати

Розлив рідких продуктів: як це відбувається насправді

Розлив будь-якого рідкого продукту у наш час – процес майже повністю автоматизований. І чим масштабніше підприємство, тим менше операцій на ньому робиться вручну. Завдяки цьому розлив можливий в дійсно серйозних об’ємах. Правильно налаштована лінія, складена із високотехнологічного обладнання, може видавати продуктивність на рівні 10-12 тисяч пляшок за годину. У цій статті ми розглянемо головні складові типової лінії розливу, а також сам процес її роботи.

Яке обладнання є необхіднім для ефективної лінії розливу

Лінія розливу може складатися із різного набору механізмів, все залежить від того, наскільки вона буде автоматизованою. Загалом стандартний набір виглядає наступним чином:

  • Механізми що готовлять рідину до використання;
  • Купажна техніка;
  • Обладнання для видуву тари (необхідне лише при використанні пластикових пляшок, скляні зазвичай відразу готові для використання);
  • Дискретний дозатор (іноді використовується ваговий);
  • Техніка для закупорки тари;
  • Етикувальна машина (наліплює етикетки);
  • Механізм для формування групової упаковки (зазвичай використовується при великих об’ємах).

Як проводиться розлив рідких продуктів

Зазвичай лінія розливу працює за таким алгоритмом:

  1. Спочатку йде етап підготовки тари. У разі використання пластикових пляшок, їх пропускають через видувний прилад. Для скляних бутлів це робити не потрібно. Якщо тара неідеально чиста (а так переважно й буває), то її миють за допомогою спеціального обладнання. У результаті, к наповненню допускаються лише абсолютно чисті пляшки, без вм’ятин та пошкоджень.
  2. Наступний етап – дозування. За допомогою дискретного або вагового дозатора пляшка наповнюється до заздалегідь встановленого рівня. Головна різниця між ваговим та дискретним обладнанням – цільовий тип рідини. У першому випадку можна розливати хімічні рідини, а у другому – ні. В Україні виготовленням якісних дозаторів займається компанія ФлексМаш.
  3. Після наповнення пляшка закупорюється. Для цього також застосовується спеціальна техніка. Вона працює майже в автоматичному режимі, власноручно треба лише оновлювати запас кришок.
  4. На цьому етапі на тару наклеюється етикетка. Етикувальні машини можуть бути як автомат, так і напівавтомат.
  5. В кінці продукція об’єднується в групові упаковки, зазвичай по 6 пляшок.

Підсумки

Організація високопродуктивної лінії розливу потребує якісної техніки, спеціально налаштованого приміщення та з розумом відрегульованого робочого процесу. Враховуючи високу вартість необхідної техніки, підбирати та встановлювати її краще за допомогою спеціалістів.

Голос Сокальщини на GoogleNews

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty − 8 =

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.