Цікаво знати

Як уникнути інфекцій під час підтоплень: поради фахівців

Унаслідок сильних дощів та підтоплень важливо подбати про своє здоров’я. Підтоплення можуть стати джерелом небезпечних інфекцій, особливо кишкових.

Нагадуємо основні рекомендації, яких варто дотримуватись:

Не пийте воду з підтоплених колодязів – у неї могли потрапити мікроорганізми з вбиралень, кладовищ, сміттєзвалищ. Якщо немає доступу до питної води – обов’язково кип’ятіть її не менше 10–15 хвилин.

Не вживайте їжу, яка могла бути підтоплена. Це стосується продуктів у картонній або пошкодженій упаковці, з ознаками псування (запах, колір, текстура), з негерметичними кришками або домашньої консервації, у бляшанках із здутими кришками чи іржею.

Овочі, фрукти, ягоди – тільки після ретельного миття. Мийте в кип’яченій або дезінфікованій воді. Потім обдавайте окропом.

Всі продукти – тільки після термічної обробки: варіть, смажте, запікайте.

Мийте руки з милом, особливо перед приготуванням і вживанням їжі.

Посуд та кухонне приладдя дезінфікуйте: спочатку вимийте в гарячій воді з мийним засобом, потім – промийте безпечною водою (бутильованою або спеціально очищеною), обробіть окропом і дайте висохнути.

Одяг, який контактував із підтопленою водою, потрібно обов’язково випрати та продезінфікувати перед використанням.

Дотримання цих простих, але важливих правил допоможе уникнути спалахів інфекцій та захистити ваше здоров’я і життя ваших близьких. Бережіть себе!