У музеї «Людина. Земля. Всесвіт» проходив майстер-клас по карвінгу з метою створення приємного дозвілля, набуття певного досвіду і нових емоційних переживань.
Карвінг в кулінарії – це фігурна різьба по овочах і фруктах, яку зараз широко використовують кухарі. Красиво оформлена страва – важливий елемент сучасного щоденного і святкового столу. Навіть найпростіший різьблений орнамент прикрасить будь-яку їжу, зробить її більш апетитною.
Учні 10 класу Сокальської ЗШ І-ІІІ ст. №5 мали змогу побувати на майстер-класі, який проводили Надія Мельник, голова міського осередку Союзу українок та Наталія Покотюк, старший науковий співробітник музею.
На початку Н. Покотюк розповіла історію виникнення карвінгу. Таке мистецтво прийшло до нас із стародавнього Сходу, оповитого завісою таємничості і загадковості. Карвінг з овочів та фруктів має безліч національних особливостей, китайські та японські майстри працюють абсолютно по різному. Але неважливо, який стиль учні обирають для вивчення, важливо, що за його допомогою, можна втілити свої творчі ідеї в життя, порадувати себе і близьких. Сьогодні ж карвінг – це чудова можливість перетворити простий прийом їжі в чарівний ритуал.
Майстриня Надія Мельник продемонструвала учням декілька своїх робіт з овочів та фруктів, показала різні способи оформлення та нарізки страв. Це мистецтво гідне неабиякого захоплення та вимагає терпіння.
Дівчата плідно потрудились, і за кілька годин наполегливої праці на столі вже красувалися вирізані з груш лебеді,троянди з буряків, шишки з моркви, пінгвіни з баклажанів, краби з яблук.
З цього майстер-класу всі присутні отримали незабутні враження, хороші навички і просто багато позитивного настрою.
Марія ЧАБАН,
педагог-організатор Сокальської ЗШ І-ІІІ ст. №5.