Тепла зима, яка в нинішньому році спостерігається в Україні, може вплинути й на майбутній урожай. Тому вчені не дрімають і активно працюють: спостерігають за озимими та іншими сільськогосподарськими культурами й розробляють рекомендації для аграріїв. Як повідомляє Інформ-UA, подібні погодні умови однозначно негативно вплинуть на стан плодово-ягідних культур.
Розповів про ситуацію з озимими культурами й про можливі наслідки такого “зимування” Володимир Тищенко, доктор сільськогосподарських наук, професор та завідувач Селекційно-виробничого центру в Полтаві.
Вчений вважає, що тепла безсніжна зима 2020 роки не завдасть шкоди озимим зерновим тільки в тому випадку, якщо лютий і березень будуть такими ж “ласкавими”.
За його словами, пшениця сформувалася восени й в грудні, зараз культура знаходиться у стані спокою, у фазі кущіння. Якщо не вдарять морози, то все буде добре. Однак, якщо лютий та березень будуть холодними й морозними, то це може заподіяти шкоду європейським сортам, загинуть майже усі. Вітчизняним же, впевнений Тищенко, нічого не загрожує, тому що вони стійкі до морозів. Вплинути на озимі культури можуть й інші чинники. Наприклад, якщо пшениця не встигла до зими утворити два-три стебла, то ймовірна можливість низького врожаю.
Що стосується плодово-ягідних культур, то тепла погода взимку негативно впливає на дерева. На багатьох з них вже почали з’являтися листя, і якщо настануть морози, то багато їх не переживуть. Якщо груші та яблуні є зимостійкими, то про черешні, вишні, персики й абрикоси так сказати не можна. Те ж стосується і чагарників.
Залежить багато й від весни. Якщо буде різкий перехід з зими, то не буде часу для формування стебел, і врожай буде низьким. Крім цього, на урожай 2020 року можуть вплинути шкідники, а також хвороби. Через теплу зиму вони не гинуть і живуть в ґрунті. Крім теплої зими, шкідників, хвороб, існує ще одна проблема — вологість. Через безсніжну зиму відсутня волога в землі. Вологість спостерігається тільки в верхньому шарі, близько 25 сантиметрів. А вона є найважливішим показником, оскільки пшениця не може формувати урожай без достатнього запасу вологи.
Збалансоване харчування допоможе рослині легше впоратися з погодними умовами. Якщо культура не відчуває нестачі в макро- і мікроелементи, то витрата вологи на створення врожаю буде значно менше. Тому, господарства повинні бути забезпечені збалансованими комплексними міндобривами, які будуть необхідні навесні, в період сівби. Такі добрива можна придбати у виробника з Західної України Тетра-Агро, ознайомитись із його продукцією можна тут.