Інші види спорту

Міжнародний сплив на байдарках «Буг-2011»

Міжнародний сплив на байдарках «Буг-2011» уже дев’ять років поспіль проходить на наших теренах у рамках програми євроінтеграції і співпраці прикордонних областей України та Польщі. Його організаторами виступили Львівська обласна рада, Сокальські РДА та районна рада, староство повітове в м. Грубешеві (РП), польська спілка байдарочників, Червоноградський клуб туристів, Сокальська та Червоноградська міські ради, відділи молоді та спорту, культури і туризму, освіти, внутрішньої політики Сокальської РДА та інші. Маршрут спливу пролягає прикордонною зоною Прибужжя: частково по території Польщі, а частково по Україні. Туристи пропливають 254 кілометри, півшляху – по території України – річках Західний Буг, Рата, Солокія, Луга.

2 липня його учасників радо зустрічали у княжому місті Белз, 3 липня – у місті над Ратою – Великих Мостах, а 4 липня – у славному Сокалі. У цьому запливі взяли участь любителі водного спорту з Польщі, Молдови та України, зокрема з Червонограда, Сокаля,  Рівненщини, Києва та Львова.

СОКАЛЬ РАДО ВІТАВ БАЙДАРНИКІВ

…В обідню пору на березі річки Західний Буг, що за Сокальською гімназією, зібралися мешканці міста, представники влади. Вони чекали на учасників Міжнародного спливу на байдарках «Буг2011». Грав духовий оркестр районного Народного дому. Учасники попередніх спливів ділилися спогадами, порівнювали, що змінилося за дев“ять років. Свою думку висловив і голова районної ради Ігор Дацюк:

– Ідея міжнародного запливу на байдарках виникла 9 років тому, коли до нас завітав командор польського спливу Леслав Флага. Відтоді друзі з Польщі наприкінці червня прибувають на Сокальщину і проводять цей захід. З кожним роком він стає ширшим, масштабнішим, займає все більший кілометраж по відстані. Учасники, зупиняючись у Сокалі відвідують історичні місця, архітектурні пам’ятки, знайомляться з традиціями, культурою нашого краю. А згодом по річці Західний Буг пливуть до Польщі.

Веслярі у білих та зелених футболках ритмічно вдаряли веслами об воду. І за декілька хвилин наблизилися до берега. Духовий оркестр зустрічав їх маршем. Це додавало події ще більшої уростості, а учасникам – доброго настрою. Байдарки одна за одною приставали до берега. Однак першими його торкнулися капітан команди сокальчан, начальник фінансового управління РДА Світлана Ксьонжик з Іриною Чепіль. Учасники запливу дружно витягували байдарки та фотографувалися на згадку.

РІЧКА, ЯК І ГОРИ, ПІДКОРЯЮТЬСЯ ВІДВАЖНИМ

Аби сплавлятися по річці треба мати велике бажання, а досвід приходить з часом. Та хто спробував хоч раз пройти на каяку по річці, неодмінно схоче спробувати ще раз.

– Сплавляюся по ріці Західний Буг з 2004 року, – каже досвідчений весляр Світлана Ксьонжик. – Плисти сьогодні було легко, нам сприяла погода. Та й товариство гарне. Наша річка – прекрасна. З плеса відкривається незвичайний краєвид місцевості, який з берега не побачиш. А яка красива місцева фауна та флора. Ми бачили чаплі, гнізда ластівок. Лебеді, гуси і качки злітали з води перед байдаркою. Це незабутнє видовище…

Сподобалося брати участь у спливі по річці й інструктору ФСК «Сокаль» Мар“яні Копейці та студенту Андрію Дідику, які вперше сіли в байдарку. Вони кажуть, що наступного року теж візьмуть участь у спливі.

– Спочатку трохи боявся, та потім опанував себе, – ділився враженнями Андрій Дідик. – Плив із Віктором Олейчуком. Він – досвідчений байдарник, який сплавлявся по річці Західний Буг уже не раз. Тож поклався на нього. Ніколи не думав, що у нас на Сокальщині є такі красиві місця. На жаль, їх можна побачити лише з плеса річки. Вважаю, що сплив – це гарне проведення часу, можливість поспілкуватися, знайти нових друзів, гарно відпочити та побачити красу природи, яка нас оточує.

 Тим часом на березі учасники запливу фотографувалися на згадку та ділилися своїми враженнями від подорожі по воді.

– Мене переповнюють позитивні емоції, – сказав Олександр Тарасюк. – Подобається плисти на байдарках, через що не перший рік беру участь в спливі. Цього року, так як і більшість сокальчан, стартував лише з Червонограда. Було трохи холодно і навіть накрапав дощ, то заплив все одно відбувся. В минулі роки у деяких місцях доводилось переносити байдарки, тому що річка засмічена. Поляки дивилися на це і ледь не плакали. Нині все обійшлось.

І додав: «Західний Буг об’єднує людей різного віку, різних національностей, які люблять спорт та мандрівки по воді. І це класно».

Його колега, Ігор Післяк, відзначив, що цьогоріч сокальчани пливли лише з Червонограда, хоча раніше місцеві учасники стартували з смт. Добротвір. Хлопець бере участь у цих змаганнях з 2007 року і йому доводилось уже плисти не тільки по Бузі, а й по Раті та Солокії. На жаль, ще й досі у нас немає власного спорядження, орендують його у червоноградців. З кожним роком збільшується кількість людей, які б хотіли випробувати свої сили у цьому виді спорту. Цього разу завдяки комунікаціям та інтернету, окрім України і Польщі до запливу долучились учасники з Молдови.

…В цей час вантажили байдарки на машину. Цим керував досвідчений командор Леслав Флага. Він розповів, що з польської сторони беруть участь 26 осіб, з Молдови – 8, з України – 38, з них – 14 з Сокаля. Найстаршому учаснику цьогорічного запливу 82 роки. Це професор архітектури Варшавського університету, а наймолодшому – чотири роки. Він з Молдови.

– Я добре знайомий з цими теренами, бо сюди приїжджаю не вперше, – додав пан Флага. – Сокальщина – край мальовничий, тут є три чудові ріки – Солокія, Рата, Західний Буг, по яких можна сплавлятися. Краєвиди вздовж Рати надзвичайні – від Великих Мостів до Сільця, мов українська Швейцарія. А вже від Сільця до Межиріччя можна побачити, як людина змінила природу на гірше.

… Далі учасники дев“ятого Міжнародного спливу колоною рушили до НВК школаліцей №2. По дорозі один з його учасників Віктор Олейчук поділився спогадами про перший Міжнародний сплав, який був дещо цікавішим, бо проходив на Валівці, де дуже красива місцевість. Він пригадав, як палили багаття, спілкувалися і знайомилися з поляками.

НЕХАЙ ПРОЦВІТАЄ УКРАЇНСЬКОПОЛЬСЬКА ПРИЯЗНЬ

…За доброю традицією на подвір“ї СШ №2 учасників гостинно зустрічали хлібомсіллю дівчата в українських строях, а головний спеціаліст відділу культури та туризму РДА Наталія Якубишин представила гостей та керівників району. А далі очільники Сокальської районної влади – Микола Мисак та Ігор Дацюк привітали учасників Міжнародного спливу на байдарках «Буг-2011». Зокрема, вони відзначили, що цей захід став традиційним і радує, що уже вдев’яте єднає людей по різні боки кордону, єднає наші країни і ламає стереотипи, вироблені упродовж десятків років. Приємно, що з кожним роком ширшає географія його учасників, а така згуртованість та єдність при його проведенні є свідченням того, що ми є друзями, побратимами, добрими сусідами. Вони побажали чудового, веселого відпочинку на гостинній Сокальській землі.

– Міжнародний сплив на байдарках – є важливою подією для нашого міста, – відзначив у привітальному слові Сокальський міський голова Богдан Зарічний. – Основна мета – налагодження добросусідських відносин між братніми народами Польщі та України, а з іншої – це пропаганда здорового способу життя, любові до рідної природи. З польської сторони сердечно вітали учасників IX Міжнародного спливу ЧервоноградСокальГрубешів віце староста Грубешова Лешек Червонка та голова Грубешівського повіту Анджей Барчук.

ПОПУТНОГО ВІТРУ ДО ФІНІШУ…

А далі за традицією учасники спливу обмінялися футболками та сувенірами.  Сердечно подякував за дружню атмосферу спливу та гостинність людей, які тепло зустрічають їх на Сокальщині, Леслав Флага.

Привітав колег і учасник Міжнародного спливу з Молдови пан Віктор, додавши, що він з друзями півроку мріяв про те, аби взяти участь у ньому і нарешті це вдалося реалізувати. За ці декілька днів вони отримали багато вражень та чимало задоволення.

Опісля поляки та молдовани розгорнули наметове містечко на подвір“ї школи. Наступного дня для гостей відбулася святковорозважальна програма за участю вокальноінструментального дуету «Вишиванка» Народного дому села Волиця. Учасники оглянули історичні пам’ятки Сокаля, побували на екскурсії у Тартакові, відвідали палац Урбанських та римокатолицький костел.

У середу, 6 липня, учасники спливу повернулися до річки і на байдарках попливли до Старгорода, звідти маршрут їх подорожі проліг на голубооку Волинь – старовинне княже місто ВолодимирВолинський. Тут вони перетнули кордон, і знову, сівши на байдарки аби сплавитися по притоках річки Західний Буг, але вже територією Польщі. Сплив для цих людей більше ніж хобі, вони люблять екстрим та мандрувати. А річка, як і гори, підкоряються лише відважним…

Любов ПУЗИЧ, Олег ЧУНИС.

Фото Любові ПУЗИЧ.

Голос Сокальщини на GoogleNews