Про економіку

2015 може стати вдалим для покупки елітної нерухомості в Одесі

Ціни на нерухомість в Одесі ніколи не були низькими. За вартістю житлового квадратного метра Одеса впевнено утримує друге місце після Києва, обганяючи такі міста, як Дніпропетровськ, Харків, Львів. Особливий інтерес у потенційних покупців житла в курортному місті завжди викликала елітна нерухомість, проте вельми висока вартість об'єктів стримувала багатьох інвесторів. Цього року ситуація змінюється, створюючи передумови для вдалої покупки елітних апартаментів в Одесі.

Що відбувається на ринку нерухомості

Нинішня економічна ситуація в Україні і зовнішньополітичні загрози негативно впливають на активність ринку житла. Кількість угод катастрофічно падає. Різке підвищення валютного курсу, значне падіння доходів основної маси громадян, розвал системи довгострокового кредитування ускладнюють шанси багатьох українців обзавестися власним житлом в найближчому майбутньому.

У той же час пропозицій на ринку нерухомості в надлишку. Це змушує багатьох забудовників і продавців вторинного житла коректувати ціни. Особливо істотні знижки в масовому сегменті, орієнтованому на найбільш «бідних» покупців. Навіть під потужним тиском нинішньої кризи продавці не поспішають пропонувати покупцям високі знижки і попросту вичікують.

Розкіш не може коштувати дешево

У всьому світі елітна нерухомість тримається відособлено від масового ринку продажу житлових і комерційних об'єктів. Ціни на розкішні квадратні метри не схильні до різких коливань і залишаються на стабільно високому рівні. Якісні будівельні матеріали, шикарні планування, вишуканий дизайн, ексклюзивна інфраструктура визначають високу собівартість таких об'єктів. Найчастіше забудовнику вигідніше «заморозити» продажу, ніж піти на зниження ціни. Рано чи пізно знайдеться «свій» покупець, готовий щедро заплатити навіть за «престижний вид з вікна», особливо якщо мова йде про красуню Одесі.

Що чекає елітну нерухомість?

З одного боку, нинішня криза і загальний застій на українському ринку житла будуть підштовхувати продавців елітних новобудов до зниження ціни. Свою лепту в цей процес внесуть і ті, кому потрібно терміново реалізувати елітну «вторинку». Тим не менш, ціни не преміум сегмент не можуть знижуватися нескінченно. Настане день, коли вони почнуть своє зростання.

З іншого боку, в умовах тривалої кризи кількість споруджуваних елітних об'єктів буде незмінно скорочуватися. Це може підштовхнути багатьох покупців, які сьогодні вичікують підходящого моменту, діяти більш рішуче. Адже скорочення числа пропозицій буде стимулювати підвищення ціни.

Потенційному покупцеві елітної одеської нерухомості важливо відчути момент мінімального піку цін. Для вдалої покупки потрібно не так вже й багато: холоднокровна оцінка ситуації, трохи удачі і … гроші.

Голос Сокальщини на GoogleNews