Цікаво знати

Вірусний гепатит – хвороба небезпечна

Вірусний гепатит відносять до найбільш розповсюджених інфекційних захворювань. Це інфекційна кишкова хвороба, якою хворіє виключно людина. Захворюваність на вірусний гепатит має осінньозимову сезонність (тобто найбільшу кількість хворих реєструють саме в цей період) та періодичні підйоми кожні 5 років.

У попередні роки на Сокальщині захворюваність вірусним гепатитом А була на низькому рівні  реєстрували лише її поодинокі випадки. А вже у цьому році епідемічна ситуація ускладнилась: у вересніжовтні вірусним гепатитом А захворіли 7 осіб, в т. ч. 2 дітей до 17 років. Це жителі м. Сокаль та сіл Поториця, Шарпанці.

Хворобу викликає вірус, який є дуже стійким у зовнішньому середовищі і має здатність проникати через шари ґрунту в грунтові і артезіанські води, тому існує можливість передачі захворювання через воду. Також можливий контактний шлях передачі від людини до людини чи при вживанні забруднених харчових продуктів. Певну роль відіграють мухи і гризуни, які переносять вірус з випорожнень хворих на їжу, іграшки та інші предмети.

Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання на гепатит А проходить від 5 до 35 днів. Найбільш небезпечні хворі в прихованому переджовтяничному періоді за 12 тижні до появи клінічних ознак захворювання.

Першими ознаками захворювання є втрата апетиту, нудота, відчуття важкості і біль в правому підребер'ї, слабкість, підвищення температури тіла. Пізніше з'являється жовтяничне забарвлення на склерах очей, а потім уже шкіри.

Профілактика вірусного гепатиту, як і інших кишкових інфекцій, спрямована на раннє виявлення і лікування хворих вірусним гепатитом. Необхідно провести заходи, спрямовані на запобігання поширення мікробів у зовнішньому середовищі, охорону ґрунтів, джерел водопостачання від забруднення. Тому всі джерела водопостачання повинні утримуватись у належному санітарному стані: глиняний замок, цементована відмостка довкола криниці, кришка, відро загального користування.

Для населення головну роль у профілактиці вірусного гепатиту відіграє дотримання правил особистої гігієни, кип'ятіння води.

Свіжі овочі і фрукти можна вживати лише після миття їх чистою водою.

Для профілактики захворювання вірусним гепатитом використовують медикаментозні засоби, доцільність прийому яких вирішує лікар.

Оксана СЛИВІНСЬКА,
головний спеціаліст Червоноградського міськрайонного управління держсанепідслужби у Львівській області.

Голос Сокальщини на GoogleNews