Листи до редакції

Надлишок цукру в організмі завдає непоправної шкоди мозку

Згідно з результатами дослідження, проведеного в Католицькому університеті Святого Серця і опублікованого в журналі “Cell Reports”, надлишок цукру завдає шкоди мозку, передає “Народна правда“.

А саме – зупиняє процес відтворення стовбурових клітин гіпокампу – області головного мозку, яка відповідає, перш за все, за пам’ять. Ці клітини мають вирішальне значення для функцій навчання і пам’яті.

Нервові стовбурові клітини необхідні для підтримки функцій мозку протягом всього часу, а якщо їх мало або вони погано функціонують, то вносять свій внесок у зниження когнітивних функцій у літніх людей. Дослідження показує, що надлишок глюкози в головному мозку (як, наприклад, в разі цукрового діабету) ставить під загрозу функцію цих клітин, що знижує їх здатність до розмноження.

“Ми спочатку вивчили те, що відбувається в пробірці, коли нервові клітини піддаються впливу надлишку цукру. – Ця умова запобігає можливості стовбурових клітин до самооновлення. Надлишок цукру спалює запаси клітин, які допомагають мозку виробляти нові нейрони. Таким чином,  ті, хто споживає занадто багато цукру, отримують меншу нейронну регенерацію з наступним негативним впливом на когнітивні функції”, – пояснює дослідник Джон Пані.

Крім того, в ході експерименту дослідники спостерігали за мишами протягом чотирьох тижнів і побачили, що нервові стовбурові клітини мишей при низькокалорійній  дієті розмножуються набагато ефективніше. Таким чином, дослідження показує, що погане харчування і велика кількість споживаного цукру (який ми часто навіть не помічаємо – він знаходиться в солодощах, газованих напоях, в фаст-фуді) погіршують когнітивні функції нашого мозку.

Нагадаємо, лікарі наголошують на важливості регулярного проведення досліджень на виявлення порушення жирового обміну, що є передумовою розвитку багатьох важких хвороб. Оскільки гіперхолестеринемія не проявляється симптоматично, тому аналізи на виявлення такого стану потрібно проводити раз на рік. Це наче техогляд для машини, під час якого виявляють приховані порушення в її роботі.

За станом кровоносної системи людини можна судити про здоров’я його організму в цілому. Стан судин впливає в кінцевому підсумку на загальне самопочуття. У свою чергу на стан впливає декілька чинників, і цей вплив можна послабити ефективними способами.

Нагадаємо, в результаті проведеного наукового дослідження встановлено, що при регулярному вживанні соку граната організм отримує захист від стресів і підвищує його працездатність. Вчені запевняють, що сік граната може допомогти і в боротьбі з раком, перешкоджати процесу старіння, в соку міститься багато антиоксидантів. Гранатовий сік корисний для людей з анемією, а відвар з шкірки і плівкових перегородок здатний допомогти при опіках, шлункових розладах.

Голос Сокальщини на GoogleNews