Святкові події

На Сокальщині відбувся конкурс «Кращий кухар споживчої кооперації Сокальщини-2011»

З давніхдавен українські господині славилися вмінням куховарити і частувати смачними стравами не тільки рідних, а й друзів, гостей. Українки завжди смачно і оригінально готували, вишукували як новітні рецепти, так і старовинні, які передавалися від бабусі до доньки і онуки. До сьогодні наші господині – одні з найкращих, бо готують такі страви, які до вподоби навіть найвибагливішим гурманам. В цьому переконалася, побувавши на кулінарному конкурсі «Кращий кухар споживчої кооперації Сокальщини-2011», який проводили вже неодноразово.

Усі кулінарні шедеври кухарі району представляли в приміщенні ресторану «Сокаль». Організатори конкурсу – Сокальська районна споживча кооперація і Сокальська райдержадміністрація. Кухарі найкращих ресторанних закладів Сокальської райспоживспілки представили широкий асортимент української та європейської кухні.

На початку конкурсу до присутніх звернувся голова Сокальської райспоживспілки Петро Габа, який сказав: «Конкурс «Кращий кухар споживчої кооперації-2011» проводиться для того, щоб підтвердити фаховість наших кухарів і виявити їх кулінарні здібності. На таких конкурсах вони можуть обмінятися досвідом, кулінарними рецептами. Сокальська кооперація займає перше місце по товарообігу серед закладів громадського харчування Львівщини. Наша кухня завжди користується попитом і популярністю. Хочеться, щоб кухарі і надалі вчилися один в одного, переймали досвід і все це йшло на користь відвідувачам і споживчій кооперації».

Далі компетентне журі в складі начальника відділу з питань сфери послуг, громадського харчування та соціальної інфраструктури Львівської ОДА Віри Дупелич, головного спеціаліста відділу з питань сфери послуг, громадського харчування та інфраструктури Львівської ОДА Галини Родін, головного спеціаліста відділу ЖКГ, цільових програм та розвитку інфраструктури Сокальської РДА Світлани Ваврів, голови правління Сокальської райспоживспілки Петра Габи та голови правління Тартаківського СТ Василя Жукова оглянули приготовані страви, а конкурсанти розповіли про технологію їх приготування.

На конкурсному столі кафетерію Тартаківського СТ очі розбігалися від різномаїття смаколиків. Бармен Ірина Дмитрущак в українському строї, як справжня господиня, представила свої кулінарні шедеври: холодні закуски, салати «Гриби за плотом», «Хатинка». А десерт «Маямі» виглядав надзвичайно оригінально, бо у ньому було вдало поєднано чимало фруктів.

На столі ПСК «Ресторан «Сокаль» представив в широкому асортименті м’ясні вироби власного виробництва, рулети, салат «Цезар», фруктові налисники.

Марія Гошко, бармен ПСК «Левада» та Іванна Насанюк, директор ПСК «Зоряна» теж здивували присутніх. Курячі рулети з курагою, салати «Креветочний», «Шпротний», печінкові котлети з морквою аж просилися, аби їх скуштували.

Стіл Сокальського СТ теж відзначався вишуканістю оформлення та смаковими якостями. Тут були налисники з маком, салат «Вітамінний», ліниві голубці, а особливо усім сподобалась лимонна закуска, яку легко і швидко може приготувати кожен охочий в домашніх умовах.

Кухар ПСК «Белзянка» Галина Грищук оригінально приготувала холодну закуску «Жабки», яка смакувала не тільки журі, а й іншим учасникам. Та й стіл був накритий за українським звичаєм: господиня приготовані страви подавала на вишитому рушнику.

Кулінарні майстри ДП «Пиріжкова» поділилися з присутніми технологією приготування українських страв. Особливу увагу присутніх привертали начинені корзинки, які сподобались і гарним оформленням, і смаковими якостями.

А шефкухар ПСК «Затишок» правління райспоживспілки Марія Вараниця своє представлення супроводжувала строфами: «Не родила б так щедро землиця плодів, якби на світі не було кухарів. Оці слова запам’ятайте назавжди: зла людина не стоїть біля плити!». Далі вона подала на стіл свою фірмову страву – манники, які мають величезний попит у відвідувачів, їх кухар пропонувала зі сметаною чи з медом.

Незабутні кулінарні смаколики підготувала кухар кафе «Леокс» Великомостівського СТ Галина Онишкевич, яка у сфері громадського харчування працює уже багато років.

Нелегко журі було визначати переможців, бо конкурсанти ретельно підготувалися, приготували смачні страви, гарно сервірували столи. Після обговорення визначили переможців.

Почесними грамотами за високу професійну майстерність нагороджено кухаря кафе «Леокс» м. Великі Мости Галину Онишкевич, директора ПСК «Зоряна» (с. Теляж) Іванну Насанюк, бармена ПСК «Левада» (с. Стенятин) Марію Гошко, кухаря ПСК «Белзянка» (м. Белз) Галину Грищук.

А далі нагороди отримали переможці кулінарного конкурсу. Третє місце посіли: бармен кафе с. Перетоки Ганна Лобода, кухар ДП «Пиріжкова» (м. Сокаль) Марія Близнюк. Друге місце розділили бармен кафетерію с. Романівка Ірина Дмитрущак та директор ПСК «Ресторан «Сокаль» Ярослава Худик. Кращим кухарем споживчої кооперації2011 стала шефкухар ПСК «Затишок» Марія Вараниця (на знімку).

Конкурс кухарів ще раз підтвердив: в громадському харчуванні Сокальщини працюють майстри своєї справи, які вміють готувати смачні і корисні страви.

Ольга РОМАНЮК.

Голос Сокальщини на GoogleNews